Наше місто Вугледар було закладено в 1964 році. Жителями міста стали спочатку будівельники, а потім робітники шахт "Південнодонбаська" №3 та "Південнодонбаська" №1. Жодне місто не може існувати без школи. В 1967 році було розпочато будівництво школи №1, а 1 вересня 1968 року школа гостинно зустріла своїх перших учнів. Самовіддано трудився колектив учителів: не одна тисяча учнів закінчила цей навчальний заклад, знайшла свою дорогу в житті.Три школи у нашому місті сьогодні. Але, коли нові часи поставили нові вимоги до підготовки підростаючого покоління, рішення місцевої влади було однозначним: навчальним закладом нового типу стала школа №1.

Аргументи: кваліфікований колектив педагогів, компактна затишна будова, авторитет навчального закладу серед жителів нашого міста.

Вугледарський НВК

Першовересневе свято 2004 року в шахтарському місті було по особливому сонячним та радісним. Цього дня золоточубий вересень гостинно відчинив двері для учнів та ліцеїстів навчально-виховного комплексу. Триповерхова будівля, оточена зеленими насадженнями, розташована далеко від автомобільних доріг, ніби була побудована саме для навчального закладу нового типу.
   Над ідеєю його створення працювали керівники міста, міський відділ освіти начолі з начальником міського відділу освіти Войцеховським В.В. і ще багато небайдужих до освітянських проблем людей. Адже всім зрозуміло, що сучасна школа має бути готовою до забезпечення потреб держави в кваліфікованих спеціалістах, які мають  високий рівень підготовки з обраної професії, в самостійно мислячих особистостях, здатних діяти, розв'язувати гострі проблеми, досягати життєвого успіху.Вирішення такої проблеми може бути досягнуто тільки завдяки інноваційним формам і методам навчання. Саме цим вимогам відповідає навчально-виховний комплекс "Політехнічний ліцей – загальноосвітня школа І-ІІ ступенів", який забезпечує довузівську підготовку шкільної молоді, цілеспрямовано готує до практичної і наукової діяльності. Профіль навчання в ліцеї - технологічний.
   У політехнічний ліцей  приймаються випускники 9 класів загальноосвітніх шкіл міста, сусідніх сіл, які пройшли конкурс на основі співбесіди та тестування.Поряд із загальноосвітніми предметами в ліцеї поглиблено вивчаються  технології та технічне креслення.